Løp i Norge 2015

Norge er en aktiv nasjon med aktive mennesker. Uansett hvor man bor i landet, har man alltid en rekke konkurranser og løp å delta i. Enkelte av disse er ekstremt krevende, mens andre er mer regnet som en sosial møteplass for treningsentusiaster. Kongsvinger Maraton er nok en blanding av disse to – de fleste velger å løpe enten hel- eller halvmaraton, men før og etter løpene er det mye kos og hygge på Sæter Gård. På Kongsvinger Maraton kan også barn være med – en ypperlig start på et aktivt liv for de minste. Fjorårets seier gikk til svenske Anders Blomgren for herrer og Tina Moen for kvinner. Nå er det duket for et nytt løp, og denne gang er det 25. års jubileum for Kongsvinger Maraton.

Ultraløp: For de mest ekstreme

Er man mer ekstrem enn dette og vil skippe det sosiale helt, er Tromsø Mountain Ultra noe av det tøffeste man kan være med på. Tromsø Mountain Ultra er det første ultraløpet i Nord-Norge, og er såpass krevende at de fleste velger å forbli på sidelinjene eller velge de letteste distansene. Kommer man seg ikke halvveis på fem og en halv time, blir man nødt til å trekke seg – det er ikke bare bare å løpe i fem timer med en sekk (påbudt) på ryggen. Det var lokale helter som stakk av med seieren i fjor, med Yngvild Kaspersen fra Tromsø Løpeklubb på førsteplass blant kvinner og Sven-Are Paulsen fra Bardu IL blant menn. Bestetiden var på utrolige 16 timer. 16 timer i høy fart, slikt må man trene lenge for å klare! Det tar faktisk år og dager å komme i god nok form til å løpe ultraløp, samtidig som man bør ha tilpasset utstyr. Luftige og samtidig tettsittende klær er viktig, men sko er prioritet nummer én. Skoene må være komfortable, og passe til alle mulige underlag, helst solide, men lette sko til bruk i villmark. Dette fordi skoene må kunne feste seg til underlaget og ikke glippe på de vanskeligste strekningene. Slike sko kan koste skjorta, men på tilbudssider som Salerunner kan man finne mange ulike typer løpesko til gode priser, noe som gjør at det er en fryd å finne det man trenger til oppkjøringen.

HalvBirken: Et lettere alternativ

Når skoene er i boks kan man starte ut med noe lettere enn ultraløp. HalvBirken er et godt utgangspunkt med sine 12 kilometer – over ett tusen mennesker deltar årlig, og her er det en fin blanding av profesjonelle løpere og amatører med lidenskap for løping. På med skoene og ut i løypa med deg.